Verschil keramische en quartz infrarood verwarming

keramische of quartz infrarood verwarmingBij vele vormen van infrarood verwarming zie je vaak staan ‘keramische infrarood verwarming’ of ‘quartz infrarood verwarming’. (voornamelijk gebruikelijk bij kleinere verwarmingstoestellen, zoals bijvoorbeld voor de badkamer.)
Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee soorten infrarood verwarming? Is de ene soort ook beter dan de andere… Wat zijn de verschillen?

Deze vraag kregen we ingestuurd via het contactformulier. Als ook jij nog vragen hebt over infrarood verwarming; laat het ons gerust weten! Misschien zijn ze wel interessant genoeg om ook aan andere mensen mee te delen.

  

Quartz infrarood verwarming

quartz infrarood verwarmingDe quartz infrarood verwarming is de typerende infrarood verwarming, waarbij je een roodoranje gloed ziet stralen vanuit dunne, langwerpige buisjes in een verwarmingstoestel.
Dit zijn in feite de oudere toestellen. Ze verwarmen erg snel (op 2 seconden tijd kunnen ze een temperatuur van 1000°C of meer bereiken!), en ze zorgen ervoor dat de verwarming meteen op de persoon wordt gericht. Met andere woorden: de omgeving wordt niet verwarmd, alleen de persoon. Ideaal voor in de badkamer dus.
Het nadeel van deze verwarming is dat ze vrij groot moeten zijn om voldoende verwarming te bieden, en ook dat ze niet even veilig zijn als de keramische verwarming. Echter moet daarbij wel worden gezegd dat er vaak een ‘veiligheidsnet’ rond deze verwarming wordt gebouwd, zodat je je niet kan verbranden.

 

Keramische infrarood verwarming

keramische infrarood verwarmingDeze infrarood verwarming is iets nieuwer of moderner dan de quartz verwarming.
Deze verwarming heeft ook de typerende rode gloed van infrarood verwarming, maar dit keer zit er een soort slakkenhuizenpatroon van rode buizen verwerkt in een wit, keramisch paneel. Het voordeel van deze sterkere infrarood verwarming is dat ze veel kleiner mogen zijn om veel meer verwarming aan te bieden, en eveneens dat ze aan de oppervlakte niet opwarmen. Ze zijn dus veiliger dan de quartz infrarood verwarmingstoestellen.
Let wel op dat deze infrarood toestellen vaak veel duurder zijn.

 

Welke verwarming kiezen?!

Beide verwarmingen zijn erg gelijkaardig. Meestal worden deze types infrarood verwarming gebruikt voor kleinere ruimtes te verwarmen (badkamers). De keuze kan dus gaan naar de minder opvallende keramische panelen (ze zijn kleiner, en dus beter integreerbaar in het interieur) of voor de veiligheid van die keramische infrarood verwarming.
Of de mensen kiezen voor quarts infrarood verwarming omdat ze goedkoper is.

Wij kunnen natuurlijk geen keuzes voor jou maken, maar een quartz infrarood verwarming is in de meeste gevallen meer dan genoeg. Qua onveiligheid hoef je je daarbij ook geen zorgen te maken: de omhulsels waarin de quartz lampen zitten zijn ijzersterk en warmen niet op: veilig genoeg dus!
Daarbij kosten ze heel wat minder.