Infrarood verwarmingspanelen

Infrarood verwarmingspanelen worden gebruikt als verwarmingstoestel. Bijgevolg zul je ze niet aantreffen in een infraroodcabine!
Momenteel zijn er twee types verwarmingspanelen in gebruik. De hoge temperatuur, en de lage temperatuur infrarood verwarmingspanelen.

  

Voordelen infrarood verwarmingspanelen

Waarom zou je je verwarmingstoestellen die je nu hebt veranderen door infrarood verwarmingspanelen? Om deze vraag te beantwoorden geven we je de voordelen van deze toestellen in een handige checklist.

  • Geen plaatsverlies! Ze worden meestal een het plafond of aan muren bevestigd om zo geen woonplaats te verliezen.
  • Verwarmingspanelen zijn tegenwoordig erg mooi geworden. Geen logge, grote toestellen meer, maar wel dunne ‘schermen’ die een aangename warmte afscheiden.
  • Aangenamere warmte! Door de speciale werking van infrarood wordt de temperatuur constant gehouden! Bijgevolg zit je niet met convectiestromen van de warmte.

 

Hoge temperatuur verwarmingspanelen

Afgekort als de ‘HIT-ITH panelen’ geeft deze vorm van infrarood verwarming een erg hoge oppervlaktetemperatuur (tot 380°C) af aan zijn omgeving.
Deze verwarmingspanelen bestaan uit een speciaal aluminium, met een speciale silliconen coating, zodat deze sneller opwarmen dan normaal. Gemiddeld duurt het zo’n 10 tot 15 minuten vooraleer de HIT-ITTH panelen volledig op warmte zijn gekomen.

Verbruik
Bij binnengebruik wordt er per vierkante meter van deze panelen ongeveer 50 tot 150 Watt verbruikt, bij buitengebruik tot 550 Watt.

Lage temperatuur verwarmingspanelen

Een tweede variant van infrarood verwarming is het HIT-PTH paneel.
Bij deze panelen is de oppervlakte temperatuur heel wat minder hoog dan bij de HIT-ITH panelen.

De panelen zijn gemaakt uit een cassette met daarover een energieversnellende kwartslaag. Deze vorm van infrarood verwarming heeft ook ongeveer 10 minuutjes nodig om op volle sterkte te verwarmen.

Verbruik
Per vierkante meter die je wilt verwarmen mag je rekenen op een verbruik van 50 Watt binnenshuis.
Buitengebruik zal meer verbruiken, reken minstens op 300 Watt per vierkante meter.

Infraroodstraler voor verwarming

Een oudere vorm van infrarood verwarming, en in feite ook geen verwarmingspaneel, is de infraroodstraler.
Deze kan je in verschillende varianten aankopen. Een hangende, maar ook staande variant bijvoorbeeld. Vaak zijn deze infraroodstralers geïntegreerd in een omhulzing. Deze verwarmingselementen koop je meestal aan als bijverwarming.

De oppervlaktetemperatuur van deze infrarood verwarming kan oplopen tot meer dan 2000°C!

Deze verwarming is volledig opgewarmd vanaf dat men de machine aanzet en hanteert een speciale verwarmingstechniek. Door de stralingswarmte wordt de energie meteen doorgegeven aan de personen. De straling kan met andere woorden niet ‘wegwaaien’.

Verbruik
Ongeveer hetzelfde als de vorige verwarmingselementen. Een infrarood straler verbruikt (minstens) 50-75 Watt per vierkante meter die het moet opwarmen als hij binnenshuis is geplaatst. Buitenshuis verbruikt deze variant minstens 200 Watt per vierkante meter, maar het kan makkelijk oplopen tot het dubbele.