Infrarood verwarming werking

infrarood verwarming werkingIedereen heeft al wel eens over infrarood verwarming gehoord, maar hoe het precies werkt blijft vaak nog een mysterie…
Infrarood verwarming werkt niet zoals andere verwarmingssystemen. In dit artikel leggen we je zo goed mogelijk uit hoe infrarood verwarming werkt en hoe deze vorm van verwarming ons verwarmt!

  

Werking

Eigenlijk is de werking van infrarood verwarming altijd hetzelfde, met uitzondering van de snelheid van opwarmen en de oppervlaktetemperatuur die wordt verkregen.

werking infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt altijd via stralingswarmte. De onschadelijke infraroodstraling wordt uitgezonden op een frequentie van 10,000 nanometer, voor gelijkmatige verwarming. Bij stralingswarmte worden alleen personen en objecten verwarmd, maar niet de lucht daartussen.
Bij de klassieke verwarmingselementen wordt via convectiestromen verwarmd. De warme lucht wordt, via lucht, naar objecten en personen geblazen maar stijgt uiteindelijk weer op.

Zoals je op de afbeelding hierboven ziet, zorgt infraroodverwarming voor een gelijkmatige verwarming die veel aangenamer voelt.
Bij centrale verwarming stijgt de lucht op naar omhoog, waar deze vervolgens weer afkoelt en zo naar beneden zakt.

De enige uitzondering van de werking van centrale verwarmig is bij vloerverwarming. Bij deze vorm van verwarming begint de warme lucht immers van onder de tegels op te stijgen en koelt geleidelijk aan af wanneer deze omhoog reikt.
Bij vloerverwarming is er dus ook een geleidelijkere warmte die wordt verspreidt. Toch wordt infrarood verwarming vaak nog aangenamer ervaren dan vloerverwarming.