Infrarood verwarming energieverbruik

infrarood verwarming energieverbruikVaak wordt over infrarood verwarming gezegd dat het ‘elektriciteitsvreters’ zijn.
In het verleden was dat ook zo, maar door allerlei innovaties verbruiken zij alsmaar minder elektriciteit, waardoor de kostprijs van zo’n infrarood verwarming daalt.
Het verbruik van infrarood verwarming daalt ook door andere factoren. We bespreken ze hieronder.
Daarnaast kan je in dit artikel ook de uitkomst van een experiment lezen die in 2009 in Duitsland werd gehouden om het energieverbruik van infrarood verwarming vast te leggen.

  

Materialen in combinatie met IR verwarming

energiegebruik infrarood verwarmingNet zoals je goed moet isoleren om kosten te besparen en de warmte binnen te houden, zal het gebruik van bepaalde materialen voordeliger zijn voor het verbruik van je infrarood verwarming.

Om de meeste energie efficiëntie uit je infrarood verwarming te halen mpet je gebruik maken van IR-reflecterende materialen. Dit kan door een speciale coating op het interieur aan te brengen, maar ook door gewoon gebruik te maken van bepaalde bouwmaterialen.
Metalen zijn daarvoor bijvoorbeeld perfect om met infrarood verwarming te werken. Zij weerkaatsen de meeste verwarming gewoon weer de ruimte in.
Gesteentes zoals baksteen en beton absorberen een groot deel van de warmte en zijn dus minder geschikt.

IR Coating
Speciale infrarood coatings kunnen worden aangekocht of zelf aangemaakt. Dit moet in het productieproces van de materialen gebeuren; bijvoorbeeld bij de productie van bakstenen of verf worden kleine reflecterende deeltjes toegevoegd.
Via de bovengenoemde IR Coating kan je je vloeren, muren en plafonds alvast helpen om de infrarood verwarming zo lang mogelijk in de ruimte aanwezig te laten blijven. Slechts 2% van de opgewekte energie wordt geabsorbeerd.

 

Onderzoek naar het verbruik van infrarood verwarming als hoofdverwarming

In Duitsland werd tijdens de winter 2008 / 2009 een experiment uitgevoerd om het energieverbruik van infrarood verwarming te bepalen en dat te vergelijken met centrale gasverwarming.

Dit experiment vond plaats in een ongeïsoleerd huis uit 1930 met twee verdiepingen.
Op ieder verdiep nam één en dezelfde familie gedurende vijf maanden deel aan het experiment.
De eerste twee en een halve maanden woonden ze op de benedenverdieping, de volgende twee en een halve maanden woonden ze op de tweede verdieping.

infrarood verwarming verbruik experimentOp de eerste verdieping (zie afbeelding hierboven) werd uitsluitend infrarood verwarming geplaatst. Met andere woorden: de familie kon zich op de eerste verdieping alleen verwarmen met infrarood verwarming.
Op de tweede verdieping werd een gasinstallatie geplaatst.

Resultaat
Nadat het experiment er op zat, werd het verbruik van beide verdiepingen vergeleken.
Het resultaat was het volgende:
Op de benedenverdieping (IR-verwarming) kwam men uit op 71,21 kilowattuur per vierkante meter.
Op de bovenverdieping (gasverwarming- kwam men uit op 188 kilowattuur per vierkante meter.

Daarnaast werd ook de CO2 uitstoot met elkaar vergeleken.
Voor infrarood verwarming bedroeg dat 38,52 kg per vierkante meter.
Voor gasverwarming 46,77 kg per vierkante meter.

Uiteraard gaat het om een slecht geïsoleerd huis en kunnen verbeteringswerken er zeker voor zorgen dat de CO2 uitstoot en het energieverbruik van klassieke verwarmingselementen (die bvb. met gas verwarmen) worden verbeterd; maar diezelfde werken zullen ook voor een betere waarde voor IR verwarming zorgen.
Bedenk ook dat dit experiment ondertussen al zes jaar geleden werd uitgevoerd en dat de infrarood technologie ondertussen weer al grondig is hervormd.

energieverbruik IR
Bron: Beispielhafte Vergleichsmessung zwischen Infrarotstrahlungsheizung und Gasheizung im Altbaubereich.
 

Hoe IR energieverbruik optimaliseren?

energiegebruik infrarood verwarmingHet verbruik van infrarood verwarming kan je zelf ook optimaliseren.

Materiaalkeuze
Hierboven haalden we al aan dat het gebruik van bepaalde materialen een goede stap vooruit is, om het rendement van je infrarood verwarming te verhogen.
Voornamelijk het gebruik van allerlei metalen en coatings zullen je langer genieten van de opgewekte warmte geven. De infraroodstralen blijven immers weerkaatst worden tussen deze lagen, waardoor ze langer in de ruimte zullen blijven.

Isolatie
Net zoals bij andere verwarmingselementen zal IR verwarming ook gebaat zijn bij het gebruik van (extra) isolatie. Zo kan de warmte immers niet meer naar buiten ontsnappen, en omgekeerd kan de koude ook moeilijker binnenshuis komen.

Plaatsing van IR panelen
IR-stralen werken zoals licht. Bijgevolg moet je de panelen op een bepaalde manier opstellen, zoals lichtobjecten, dat de verwarming op de juiste plaatst ‘schijnt’.
De beste plaats blijft het plafond.
Enerzijds wordt zo het grootste oppervlak bereikt, anderzijds zorgt plafondverwarming ervoor dat convectie wordt beperkt.

Plaats een infrarood verwarmingspaneel nooit tegenover een raam; anders zal de verwarming gewoon naar buiten worden gestraald.
Heb je geen andere keuze? Kleef dan IR-reflecterende strips op de ramen.